Wyszukiwanie

» znajdź produkt po jego nazwie

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty
KATEGORIE
Zupa z soczewicą i pęczakiem

Składniki:

  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1/2  średniego selera,
  • 3 łyżki pęczaku,
  • 1/2 szklaki zielonej soczewicy, (namoczonej wcześniej
    w ciepłej wodzie)
  • 3 i 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklanka pomidorów krojonych ze słoika
    lub świeżych w sezonie,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szczypta oregano,
  • sól.


Do garnka wlać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pół szklanki wody. Chwilę dusić.

Następnie dodać dokładnie wypłukany pęczak, liście laurowe, ziele angielskie i zalać wszystko 3 szklankami wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.

Po chwili dodać obrany seler, pietruszkę, pokrojoną drobno marchew, wypłukaną soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Pod koniec gotowania dodać pomidory, pozostałe przyprawy i sól.

Zupa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są miękkie. Podawać z natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Źródło: Przepis wypróbowany i podesłany przez Panią Kamilę - zaczerpnięty ze strony ammniam.pl :)

 

Biostyle Anna Kowalska
ul. Górecka 145, 61-424 Poznań
Masz pytania? 509-530-539
© 2019 Biostyle Anna Kowalska, wszelkie prawa zastrzeżone
Logowanie