Wyszukiwanie

» znajdź produkt po jego nazwie

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty
KATEGORIE
Chleb bezglutenowy na zakwasie

Zakwas:

  • 150 g mąki ryżowej z naturalnego ryżu (nie białej)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150 ml wody gazowanej (ja używam wodę niegazowaną Magnesia - ona ma naturalny gaz)

 

Wszystkie składniki miesza się w słoiku lub innym zamykanym szczelnie pojemniku i odstawia w ciepłe miejsce. Codziennie to mieszałam. Po 2-3 dniach zakwas powinien ruszyć (podobnie jak drożdże) i mieć kwaśny zapach. Mnie ruszył :)

Podobno taki sam zakwas można zrobić z mąki gryczanej, ale jeszcze nie próbowałam :)

Składniki na chleb:

  • 400 ml wody
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 500 g mąki gryczanej z pełnego przemiału
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • do tego cały zakwas
  • można dodać 100 g pestek dyni lub słonecznika


Ja mam maszynę do chleba i wkładam to wszystko do niej dokładnie w takiej kolejności i ustawiam program na pieczywo bezglutenowe, on jest bardzo długi, co najmniej ze trzy razy to miesza, wyrabia i kilkakrotnie to ciasto rośnie, a później chyba z godzinę się jeszcze piecze... Całość trwa około 4 godzin...

Przypuszczam jednak, że jak się wyrobi te składniki ręcznie dość długo, pozostawi do wyrośnięcia w formie (bo konsystencja jest stosunkowo rzadka, nie taka jak na zwykły chleb) i włoży do pieca, to też się uda :)

Mnie się udał :) nie ma zakalca, choć jest nieco niższy niż z podobnego przepisu na drożdżach.

Źródło: Przepis podesłany przez Panią Małgosię :)

Biostyle Anna Kowalska
ul. Górecka 145, 61-424 Poznań
Masz pytania? 509-530-539
© 2017 Biostyle Anna Kowalska, wszelkie prawa zastrzeżone
Logowanie